Дан матерњег језика

dan

Вања Мадов, победница конкурса „Мој матерњи језик“ (прва с лева) у друштву са Симоном Брдан из Панчева, Теодором Белић из Новог Сада и министром Светозаром Чиплићем

 ВАЊА У ЦАРСТВУ КЊИГА

Пише: Марина Мијаиловић

Дан матерњег језика обележава се 21. фебруара, као сећање на студенте који су 1952. године убијени у Даки, у Источном Пакистану (Бангладешу), јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични. Тим поводом је у Београду, у организацији Министарства за људска и мањинска права, организован Конкурс за најлепши рад на тему Мој матерњи језик. Прво место припало је Вањи Мадов, уценици Средње железничке школе и представници нашег дома, друго је освојила ученица гимназије „Урош Предић“ из Панчева, Симона Брдан, док је ученица основне школе „Ðорде Настасијевић“ из Новог Сада, Теодора Белић била трећа. – Образовање на матерњем језику је неопходно за заштиту језичке разноликости, која је основни предуслов за политичку стабилност и заштиту људских права – рекао је министар Светозар Чиплић и додао да се свака држава чланица Уједињених нација и Савета Европе залаже за вишејезичност, која је средство за очување разноликости језика и културе на локалном, националном и европском нивоу. Основни циљ сваке демократске државе су заштита богатства и разноликости културног наслеђа. Значајна је и Европска повеља о регионалним и мањинским језицима која их штити и промовише као угрожено европско наслеђе са једне стране, док са друге омогућава онима који говоре неке од тих језика да га користе у приватном, али и јавном животу. Министар је подсетио да Повеља пружа низ конкретних мера успостављених да би се олакшало и охрабрило коришћење одређених језика у јавном животу.

– Идеја неговања матерњег језика није идеја раздвајања, него очувања различитости и њихово међусобно повезивање – нагласио је министар. Господин Чиплић је уручио и награде учесницима конкурса за најлепши рад на тему: Мој матерњи језик.

Након освојеног првог места, Вања нам је рекла да се осећа феноменално, јер јој се сви диве и честитају: – Треба то доживети да бисте знали како је то леп осећај – нагласила је и додала – Осећај је још бољи када се рад чита испред угледних људи, као што су били на овом месту. Вања се уопште није надала победи, била је изненађена, као и њени родитељи, који су сада, каже, веома поносни на њу. Такмичење је било одржано у згради СИВ-а на Новом Београду. Министарство је организовало превоз такмичара од дома. Победница је освојила ваучер од десет хиљада динара за куповину књига. Поред Вање, која је писала на бугарском језику, из нашег дома такмичили су се Стефани Суханек, која је писала на словачком, Кристијан Дурмишевић на ромском и Миљан Мандић на српском језику. Они су, као учесници, добили ваучер од по две хиљаде динара за куповину књига. – Били смо и на коктелу након такмичења – рекла је Вања уз осмех и наставила – пуни столови хране и пица! Лепо су нас угостили.