Извештај – посета Конаку књегиње Љубице и Музеју СПЦ

konak knjeginje ljubice3v

Као и сваке године туристичка секција има основни задатак да упозна ученике са градом у коме сада живе, да сазнају и виде нешто ново и, наравно, лепо се проведу. Четврта година како сам члан ове секције и све ове године сам се трудила да дам свој допринос тако што ученицима причам занимљивости о објектима које посећујемо, на начин како то раде професионални туристички водичи (ученик сам туристичке школе).

Многе знаменитости смо заједно обишли: Београдску тврђаву, ЗОО врт, храм Светог Саве (где смо уживали слушајући о историји Срба од оца Данила, као и у лепом погледу са врха торња), Краљеве дворове, стадионе Партизана и Звезде, Ботаничку башту, Авалу (где смо били прави планинари, надисали се свежег ваздуха, играли фудбал, одбојку, пели се на Споменик незнаном јунаку и ТВ торањ и дружили се са ученицима Дома ПКБ) и друго.

Ове године смо први пут посетили Конак књегиње Љубице и Музеј СПЦ. Конак датира још из 1831. године, саградио га је кнез Милош за своју супругу и децу. Уз причу кустоса и сталну музејску поставку „Ентеријери београдских кућа XIX века“ могли смо да замислимо како је изгледао живот Обреновића у то време. У Музеју Српске Православне цркве имали смо прилику да видимо значајну збирку српских сликарских остварења од XV до XIX века. Најстарије дело је икона, на којој је представљен Исус Христос Светитељ, рад из XV века, а исто тако су значајне иконе критских зографа из XVIII и XIX века. Посебно место заузима монументални крст, на коме је приказано Христово распеће, а у подножју Богородица и Свети Јован Богослов.

Трудићемо се да ове године обиђемо још, до сад непосећених, места овог лепог града.

Радојковић Драгана, туристичка секција