Извештај са дебате одржане у Дому омладине

debataeu1
Ученици нашег Дома, чланови Дебатног клуба, заједно са васпитачицама Дивном Држајић и Божаном Љубеј, на позив EU инфо центра присуствовали су поводом дана жена дебати „Војник/војникиња, судија/суткиња…Како се мој посао зове у женском роду?“у Дому омладине.Из самог назива јасно је да се дебата водила на тему: како се традиционално мушка занимања зову у женском роду, као и на потребу коришћења родно сензитивног језика. Такође, осим подсећања на потребу побољшања положаја жена, наметнула су се и друга питања.
Шта значи „нежнији“ и „слабији“ пол?Да ли у нашем друштву постоји и даље подела на мушка и женска занимања? Зашто мушкарци лакше добијају посао? Због чега велики број грађана у Србији и даље мисли да су жене дискриминисане? Можемо ли макар мало допринети да се у Србији разбију патријархална схватња о улози мушкарца и жене у васпитавању деце, на пример?У дебати су учествовали: Мајкл Девенпорт, шеф делегације Европске Уније у Републици Србији, повереник за заштиту равноправноси Невена Петрушић, државни секретар у Министарству културе Гордана Предић, новинар и тв водитељ Оља Бећковић,глумица Мирјана Карановић, директор Центра за безбедносну политику Соња Стојковић Гајић и лингвиста Владо Ђукановић.
Дебату је водио новинар Б-92 Миша Стоиљкoвић.

Публика је имала могућност да активно учествује у дебати, током које су наши ученици и васпитачи изнели своје ставове о поменутим питањима.
Иако се неке друштвене групе противе променама, променама у језику, ни у једном тренутку не треба губити из вида да је језик жива и динамична категорија, подложна промени која не искључује друштвени утицај. Напротив. Свако од нас има право да бира одговарајућу језичку ознаку. И макар се она у почетку чинила ситничавом или баналном примедбом, прича о језику јесте прича о слободном мишљењу.

васпитачице
Дивна Држајић
Божана Љубеj