ИЗЛЕТ ЗА НАГРАЂЕНЕ УЧЕНИКЕ 2017

DSCN7171

И ове школске године, као и претходних, организован је излет за награђене ученике. Критеријум за награђивање ученика је био следећи: испред сваке васпитне групе по један ученик, учесници регионалне Домијаде и ученици које су предложили васпитачи који воде секције које не учествују на такмичењима. Ове године дестинација коју смо изабрали за наградни излет је био Крагујевац и посета Дому ученика средњих школа из овог града. У Крагујевац смо кренули 24.05.2017. око 10,00 часова и на пут је у два аутобуса кренуло 90 ученика и са њима 7 васпитача. Поред ученика и васпитача из нашег Дома на овај излет су кренули ученици и васпитачи из Дома ученика средњих школа „Јелица Миловановић“.

На одредиште Дом ученика у Крагујевцу смо стигли око 12,00 часова и ту су нас дочекали директорка дома и васпитачи, који су после добродошлице нашим ученицима и васпитачима показали просторије Дома у којима ученици и запослени живе и обављају своју васпитно-образовну делатност. Затим је организован ручак, после којег смо кренули у обилазак Крагујевца у пратњи туристичких водича које су ангажовали наши домаћини. Приликом проласка кроз град они су упознавали ученике, а и васпитаче са историјом града и његовим знаменитостима. Потом смо отишли у обилазак меморијалног парка и крагујевачког излетишта „Шумарице“. Том приликом смо посетили музеј, у којем су присутни упознати од стране кустоса музеја о страшном злочину који је задесио Крагујевац током другог светског рата, као и споменик на месту где су сахрањени ђаци који је симбол Шумарица. По завршетку обиласка парка Шумарице, упутили смо се у манастир Дивостин у истоименом селу које се сматра географским центром Србије. У манастиру нас је дочекала монахиња која нас је упознала са историјатом манастира, а потом нас је упутила на извор воде који се налази у оквиру манастира (направљен пре 130 година) за који се верује да помаже људима који имају проблем са очима. Из манастира смо се вратили у Дом ученика, где су домаћини организовали спортске активности у којима су учествовали ученици из сва три дома, а после вечере организована је журка са караокама. Пут Београда смо кренули око 21,00 час и у Дом смо, пуни утисака, стигли у 23,00 часа.
Током пута у оба смера ученици чланови туристичке секције су припремили програм како би само путовање учинили забавним и корисним. Програм је садржао квиз такмичење између две екипе у одласку, а у повратку су сви ученици урадили квиз знања, а најбољих двоје су добили награду макету споменика из Шумарица.