Музеји Србије, десет дана од 10 до 10

Muzeji-Srbije-deset-dana-od-10-do-101

Национални музеји Србије организују нову манифестацију Музеји Србије, десет дана од 10 до 10. Манифестација ће трајати до 18. маја 2015. и обухватаће читав низ изложби и пратећих програма у виду презентација, јавних разговора и других садржаја, којима ће бити обележени важни датуми као што су Дан Европе, 18. мај – Међународни дан музеја и с њим повезана Европска ноћ музеја, 16. маја.

Реч је о националној музејској иницијативи, највећој до сада на територији Србије, за коју се већ пријавило 65 музејских и сродних институција са 115 локација које се могу посетити широм земље. Циљ акције је јачање инсититуција заштите, посебно музеја, и успостављање квалитетније комуникације са публиком која ће у планираним програмима моћи бесплатно да ужива током тих десет дана од 10 часова ујутру, до 10 часова увече, на свим локацијама где је то могуће.

Оснивачи Манифестације су Народни музеј у Београду, Галерија Матице српске, Природњачки музеј, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности, Историјски музеј Србије, Музеј савремене уметности и Музеј историје Југославије.

У Београду у манифестацији учествују:

Галерија природњачког музеја, Војни музеј;

Галерија фресака народни музеј, Галерија  хаос;

Етнографски музеј, Завод за проучавање културног развитка;

Историјски музеј, Јеврејски историјски музеј;

Конак књегиње Љубице, Конак кнеза Милоша;

Манакова кућа, Музеј 25.мај;

Музеј аутомобила, Музеј Вука и Доситеја;

Музеј Иве Андрића, Музеј Паје Јовановића;

Музеј позоришне уметности Србије, Музеј примењене уметности;

ПТТ музеј, Салон музеја савремене уметности.