НАГРАДНИ ИЗЛЕТ ДО ЗРЕЊАНИНА

DSCN1740

Традиционално је и ове године наш дом организовао излет за награђене ученике. То су ученици који су освојили прво, друго и треће место на регионалној домијада у култури и ученици из секција које се не такмиче. Око осамдесет ученика и васпитача из нашег дома и дома „Јелица Миловановић“ је у среду 27.маја у 8,00 кренуло на излет. Ученице из туристичке секције путем су нам причале о Војводини, Банату и местима кроз која пролазимо.

Прва у низу посета била је посета Идвору, родном крају Михајла Пупина. Посетили смо његову кућу и музеј, у ком смо видели кратак филм о животу овог великог научника. Видели смо његову учионицу, калем за преношење гласа и неке друге проналаске.

Затим смо кренули даље на север, ка дворцу Каштел у Ечки, велелепно здање из XIX века, на чијем је отварању свирао чувени Франц Лист. Дворац су посетиле бројне значајне личности, као што су краљ Александар Карађорђевић и аустроугарски престолонаследник Франц Фердинанд, који су овамо долазили због лова и риболова. У Ечки смо посетили и цркву Светог Николе, коју су саградили Срби у тадашњој Хабзбуршкој монархији, а који су се у Ечку доселили за време велике сеобе Срба. Свештеник нам је рекао да смо ми управо ушли у историју, јер је ово први пут да оволики број младих буде у исто време у њој.

Стигавши у Зрењанин, најпре смо разгледали град, а потом се упутили у дом ученика „Ангелина Гина Којић“, где су нас сачекали љубазни домаћини, наши другари и њихови васпитачи. Видели смо Народно позориште „Тоша Јовановић“, Народни музеј, Градску библиотеку „Жарко Зрењанин“, Градску кућу, иза које је прелепа градска башта и друго.

После ручка смо се поделили у две групе. Једна је обишла етно село Бело блато, где смо могли да осетимо дух живота старих банаћана, ушавши у једну такву кућу, са аутентичним намештајем и стварима. Друга група је, за то време пловила Царском баром, а онда су се групе замениле. Царска бара је специјални резерват природе и станиште свих 10 врста европских чапљи, а ми смо видели сиву и белу чапљу. Царском баром, оазом мира и нетакнуте природе, пловили смо око 3 километра и упознали део богате флоре и фауне.

Вратили смо се у Зрењанин, тачније у дом ученика, и дружили се са вршњацима. Све време је владала сјајна атмосфера, а ученици су били више него задовољни. На поласку смо се захвалили васпитачима и ученицима, који су били дивни домаћини и позвали их на поновно дружење, али овог пута код нас.

Александра Илић, новинарска секција