Обиласци града током септембра и октобра 2016. године

20161005_154638

Као и ранијих година, током месеца септембра и октобра 2016. године туристичка секција је за ученике прве године организовала обилазак Калемегдана и ЗОО врта, јер се ту најбоље могу упознати са историјом града, у којем ће боравити најмање четири године. Више пута смо писали о утисцима са ових обилазака, зато ћемо сад описати једну нову дестинацију, коју смо започели ове године, на иницијативу ученика. Ради се о музеју Конак кнеза Милоша.

Конак кнеза Милоша налази се у близини Дедиња, елитног дела града, у раскошном Топчидерском парку. Наши ученици су се са васпитачицом Љиљаном Вулин и члановима туристичке секције нашег дома, уз помоћ кустоса музеја, упознали са кратком, али јако интересантном и садржајном историјом овог Конака и његовог господара.

Кнез Милош, нама свима добро позната историјска личност, свој дворац је, према речима кустоса, саградио довољно близу, али и довољно далеко од главног београдског утврђења- Калемегданске тврђаве, ван домашаја турских, непријатељских топова. Према сазнањима, кнез је веома волео жене, па је своју кнегињу Љубицу сместио у дворцу у центру града, где је она боравила заједно са децом.

Конак се састоји од приземља и једног спрата, подељених у десетак соба, различите намене. Најбитнији је пријемни хол, где је кнез дочекивао делегације, сараднике и своје пријатеље. Ту смо могли видети аутентичну поставку намештаја.

У Конаку се налази, како би наш народ рекао, за свакога по нешто. Девојкама је, наравно, највећу пажњу привукла соба кнегиње Љубице, њена одећа и накит, док су младићима погледи одлутали ка мноштву оружја, посебно према оружју чувеног хајдука Вељка Петровића.

Свака соба има нешто јединствено, почевши од кнежевог гардеробера, у ком се налази његова посмртна маска, најверодостојнији приказ његовог изгледа непосредно пред саму смрт, преко специфичне, за то време простране трпезарије у европском стилу, до хола у приземљу, у којем је постављена прилично интересантна поставка илустованих стрипова који причају причу о важним догађајима из живота кнеза.

Након обиласка Конака, уживали смо у сунчаном поподневну, шетајући Топчидерским парком, сликајући се под столетним платаном, поред фонтане… Одлично смо се провели, сазнали мноштво нових и занимљивих  информација и што је најважније, уживали у дружењу са својим другарима.

 

Јовановић Анђелика, туристичка секција