Републичка Домијада 2015 Културно-уметничко стваралаштво

P1090219

Овогодишњи организатор републичког такмичења домова у културно-уметничком стваралаштву требало је, према утврђеном  плану и редоследу, да буде регион Војводина (Сомбор и Апатин) али је Домијада због организационих и финансијских потешкоћа отказана. Накнадно је на састанку Помоћника министра за ученички и студентски стандард са директорима домова одлучено да се републички сусрети домова ипак одрже, а да организатор такмичења у културно-уметничком стваралаштву буде Дом ученика средње железничке школе. Тако се наш дом, за непуну годину, по трећи пут нашао у улози организатора (републичка Домијада 2014, регионална и републичка Домијада 2015).

Иако је рок био кратак, успешно су обављене све припремне активности, и Домијада је реализована у периоду  од 15-17. маја 2015. године. Смештај учесника је организован у домовима ученика и то: у Дому ученика средње железничке школе такмичари из региона Војводина и Шумадија, у Дому ученика средњих школа „ Јелица Миловановић“ били су такмичари из региона Западне Србије, а у Дому ученика средњих школа, Београд такмичари из региона Југоисточне Србије.

У суботу, 16 маја, у просторијама нашег дома организована су и одржана такмичења у литерарном и ликовном стваралаштву и постављена је изложба првонаграђених радова са регионалних манифестација. Паралелно, у Дому културе Студентски град одржане су пробе и наступи у категоријама класична, етно и популарна музика, модерни плес и фолклор. Домијаду је отворила начелница за ученички и студентски стандард, госопођа Марина Хасановић, уз пригодан говор. У вечерњим сатима за такмичаре је по домовима организовано дружење.

У недељу,  17. маја, одржане су пробе и такмичења у категоријама сценски и поетски приказ. Проглашењем победника и доделом диплома завршени су XIX републички сусрети домова у културно-уметничком стваралаштву.

Без обзира што је такмичење било подељено на два дана по категоријама (што може бити позитивно искуство за будуће организаторе), са много скромнијим финансијским средствима, уз волонтерски рад жирија који су чинили писци,  бивши ученици – учесници на домијадама и васпитачи из одговарајућих струка, ова Домијада остаће ученицима у лепом сећању. Потврда за то су и веома позитивни утисци и  коментари са којима су ученици и васпитачи пропратили дешавања  у оквиру овогодишњих сусрета домова.

На крају, треба истаћи да су све манифестације у оквиру Домијаде  протекле без и најмањег проблема, а понашање учесника и публике било је примерно и за сваку похвалу.

 

Београд, 21. 05. 2015.год.