ПОСЕТА МУЗЕЈУ ЧОКОЛАДЕ

Ученици Дома, чланови туристичке секције, посетили су Музеј чоколаде у Београду. Музеј чоколаде је један од најмлађих београдских музеја, отворен у Београду, фебруара 2020. године. Музеј је основао Ненад Радуловић са супругом. Посетиоци могу да се упознају са комплетном историјом чоколаде, њеним почецима у људској исхрани у свету и на тлу Европском, као и у Србији. Музеј нуди и занимљиве податке о начину справљања чоколаде, конзумирања, лековитим својствима, и многим другим чињеницама које се тичу чоколаде.
Какао је био суштински део живота древних Маја и Астека. Они су га конзумирали са водом, медом, млеком и чилијем, пре више од 1500 година п.н.е. На наш континент какао је стигао бродовима Колумба, а за његово ширење по Европи заслужна је Ана од Аустрије, ћерка краља Филипа III. Посебно је значајна аустријска и белгијска школа израде чоколаде.
Историју чоколаде у Србији обележила је чувена „Олга“, коју је изумео 1902.године Константин Шонда.
У музеју се налазе јестиви експонати, у облику женске ципеле, торбице, шоље и слично. Осим занимљивости о историјату производње чоколаде, ученици су конзумирали разне врсте чоколаде.